Kraanmachinist: Gerwin Pijl

In deze editie is collega Gerwin Pijl aan het woord. Aan boord van heischip Noord zijn we met hem in gesprek gegaan. Praat kom je bij Gerwin nooit te kort, hieronder lees je wat hij te vertellen heeft.

Delen

Gerwin is 47 jaar, en woont in Aalst met zijn vrouw, dochter, zoon en zijn twee honden. Hij is er geboren en getogen en gaat er nooit meer weg.

Het water is voor hem al vanaf jonge leeftijd belangrijk geweest. Hij vertelt over vroeger: “Ik was altijd in de buurt van het water. Ik hield van vissen en surfen. Zodra het kon, voer ik graag met een zelfgemaakt bootje, of een bootje van familie. Ook heb ik mijn duikbrevet en vaarbewijs gehaald. Het water heeft mij altijd getrokken.” Wellicht is die interesse voor water ontstaan, doordat zijn vader bij de marine heeft gezeten, Gerwin hield ervan om de mappen met foto’s te bekijken van zijn vader in de tijd bij de marine.

MEF-GP-01

De vooropleiding van Gerwin is de LTS Metaal. Hij weet zich goed te herinneren dat hij daar een keer is blijven zitten. Met de gefrustreerde toon van zijn moeder, herhaalt hij wat ze altijd tegen hem zei in zijn schoolperiode: “je haalt het altijd maar net met de hakken over de sloot”. Lachend vertelt hij verder: “tot het examenjaar, waarbij ik op een aantal punten was gezakt voor de LTS”. Toch vond hij het wel belangrijk om een diploma te halen, en heeft hij er destijds voor gekozen om nog niet aan het werk te gaan en een jaar over te doen. Hij heeft toen alsnog zijn school afgerond.

Het werkende leven begon, en hij kwam al snel terecht bij een betonfabriek. De ploegendienst bleek niet voor hem weggelegd. Want, zo stelt hij, wat moet je doen als je pas rond 15:00 uur in de middag begint? Dus, hij zou de eerst beste functie krijgen binnen het bedrijf, waar hij gewoon overdag zou werken. Dit werd waarschijnlijk in het laboratorium waar hij proeven zou doen met cement, grind en dergelijke. Dat klonk wel interessant en was in ieder geval overdag. Tegelijkertijd kwam er ook een baan vrij als machinist. Gerwin is toen op de kraan gegaan en er nooit meer afgekomen. Eerst bij een betonfabriek en later ook bij een aannemer in de Waterbouw.

MEF-GP-02

Uiteindelijk is Gerwin in oktober 2020 terechtgekomen bij De Klerk als kraanmachinist op heischip Noord. “Als het goed is zit ik in deze functie de hele dag op de kraan. Als dat niet het geval is, dan is er bijvoorbeeld wat kapot of loopt het niet”, vertelt hij over zijn functie. Hij en zijn collega’s zijn kritisch op hun werk. Ze krijgen er dan ook energie van als je de klus weer voor elkaar hebt, en iedereen tevreden is. In het werk wordt door het team op de Noord ook veel zelf bepaald: “Soms kom je een paar uur tekort in een normale werkdag om op tijd klaar te zijn. Dan werken we over en slapen we eventueel aan boord.”

Die gedrevenheid karakteriseert het team en hemzelf. Hij deelt met ons een herinnering aan het werk in Vlissingen, waar ze lange dagen maakten. “We werkten over, maar hadden onszelf geen tijd gegund om tussendoor even een bak koffie te drinken”, vertelt hij lachend. Iedereen in het team is gemotiveerd om het werk af te krijgen, en dat merk je dan. Er is maar één doel: sneller, slimmer en beter werken dan de dag ervoor. Iedere dag ontwikkelen dus.

Gerwin houdt ervan om vooruit te kijken, ambitieus te blijven: “Kijk, ik wil altijd verder ontwikkelen. Maar het moet wel passend zijn.” Hij voelt ook dat dit bij De Klerk ook altijd tot de mogelijkheden behoort. Wij zijn benieuwd of hij ook eens even terug wil blikken. Waar is hij trots op? Het blijft even stil. “Ik denk”, begint hij, “het feit dat ik als leek zijnde, die niets wist over het machinist-zijn en de aannemerij, toch zover ben gekomen”.

Er zijn veel klussen die hij mooi vond om te doen. Zo herinnert hij zich het eerste project Zellingen, waar 600 meter damwand geplaatst moest worden. Hierbij kwam meteen veel kijken; van boord af rijden etc. Ook het project Windplan Blauw op het IJsselmeer was erg mooi. In het algemeen is het werk aan boord van de Noord uitdagend, gezien er altijd veel klussen zijn op veel verschillende plekken. Je moet alleen wel tegen het werk kunnen, geeft hij aan. Je moet vroeg uit bed, en de weersomstandigheden zijn niet altijd ideaal. Maar bij Gerwin past zijn werk goed: “Het werk voelt voor mij niet als werk. Hier bij De Klerk voelt mijn werk gewoon als hobby.”

Voor Gerwin draait het niet alleen om de mooie klussen: “De Klerk. Het is gewoon je familie. Als ik een probleem heb en ik bel 10 collega’s om mij te helpen, dan komen er waarschijnlijk 15. Dat maakt De Klerk.”. Daarnaast houdt hij van de gezelligheid die het bedrijf met zich meebrengt. Op bedrijfsfeestjes spreekt hij het liefst ook veel collega’s waar hij niet iedere dag mee samenwerkt. “We hebben het met bedrijfsfeestjes altijd gezellig”, zegt hij “het maakt mij niet uit waar we heen gaan, al gaan we naar een hutje op de hei.”

MEF-GP-06

Die gezelligheid brengt Gerwin ook zelf mee, merken wij in het interview. Na een mooi en lang gesprek, sluit hij af met de woorden: “Nou het is een heel verhaal, zie er maar wat van te maken”. Met zo’n historie, die ook in een baan als laborant had kunnen resulteren, was het mooi om in deze editie van ‘Onze medewerkers en hun functies’ wéér een collega beter te leren kennen.

Heb je ook interesse om te werken bij De Klerk? Neem dan contact op met Rachel Heuvelman via Rheuvelman@deklerkbv.nl

Aannemer sinds 1859

Meer disciplines. Meer middelen. Projecten aanvliegen van plan tot oplevering, met eigen mensen en materieel. Dat is De Klerk. Waterbouw én Staalconstructie. Door deze combinatie voelen we ons zeker. Simpelweg omdat we dan de beste controle hebben over uw belang. Het maakt ons tot een partner waar u méér aan heeft dan een ‘gewone aannemer’, al sinds 1859.

Lees verder
Sluiten